AFYONKARAHİSAR' ın YÖRESEL YEMEKLERİ

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI
Afyon yöresi başta olmak üzere Anadolu’nun pek çok yöresinde dul avrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla sıklıkla yapılan bir çorba sakala çarpan lezzetine doyum olmaz bir çorbadır kendisi. Bol vitaminli, iştah artıran, soğuk algınlığına karşı savaşan kalkan olan bir çorba. Bir rivayete göre de hikayesi şöyle: Yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bir tas sıcak çorba götürmüş. Çorbayı kaşıkla değil de tastan içen dedenin sakalına takılan erişteler yüzünden çorbanın adı sakala çarpan çorbası olarak günümüze kadar gelmiş.

ÇULLAMA KÖFTE
Kıyma, ince bulgur, yumurtanın girdiği bir köfte nasıl da güzel olmasın? Nasıl düğünlerde sunulmasın, sorarız size? Çullama köfte Afyon düğünlerinde oldukça yaygındır yapımı biraz zahmetli olsa da yemelere doyulmaz.





AĞZI AÇIK
Afyon yanı sıra Şanlıurfa yöresinin yüz güldüren, karın doyuran, mutlu eden hamur işlerinden bir tanesi ağzı açık tarifi. Yöreden yöreye değişen küçük farklılıklarla yapılan bir hamur işidir kendisi. Bir oturuşta kaç tane yersiniz? 





PAÇIK
Paça etinden hazırlanan yoğurtlu bir çorbadır kendisi, limonla da iyi gider, sirkeyle de. Sarımsak olmazsa olmazıdır. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de vardır ama, sevenleri bilir ki bir harikadır!






ZÜRBİYE
Soğan yemeği diyen de var onun için ama Afyon'da adı zürbiye. İşte o kadar! Bol dana etli, bol soğanlı harika bir yemektir. Ana yemek olarak zürbiye varsa önden çorba bile içilmez. O kadar çok yenir çünkü.




  • Afyonkarahisar' ın diğer yöresel yemeklerini biliyorsanız yorum yapabilirsiniz.

Yorumlar

  1. It is very nice I normally do not like, but I like ZURBIYE very much nice blog

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayn ayn kesin öyledir elin yabancısı hadi yiyosa bunu da çevir

      Sil
  2. ጣቢያዎ አሰቃቂ ነው

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Resim