DENİZLİ' nin YÖRESEL YEMEKLERİ

ARABAŞI
Biz arabaşı çorbasını biliriz, o da misler gibidir hani laf söyletmeyiz. Ama söz konusu Denizli'nin arabaşı lezzeti olunca durum değişir. Çünkü bu yemeğin aslında tavşan eti kullanılıyor. Bu da onu oldukça özel kılıyor. Etten yapılan çorba, özel olarak hazırlanan hamur ayrı ayrı yerini alır sofralarda. Bir yemek ne kadar bereketliyse o kadar bereketlidir arabaşı da.
PATLICAN KAPAMA
Patlıcanlar uzun uzun dilimlenip kızartılarak kapamaya hazır hale getirilir, ardından tenceredeki yerlerine güzelce yayılır. Bunu gören etler, yeşil biber ve domatesle nefis bir uyum yakalayıp pirinçlere de haber verince, hep birikte patlıcanların tenceredeki konforuna katılırlar. Patlıcanlar da çok misafirperver davranır, hemen sarıp sarmalar et ve pilavı.


KUYU TANDIR
Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde bir kuyuda yapılmasıyla görüp görebileceğiniz bütün kebaplardan kendini ayırmayı başaran kuyu kebabı yapılmadan önce çıralar toplanıp kuyunun içinde yakılıyor. Ardından korların üzerine, içine biraz su koyulan bakır bir tava yerleştiriliyor ve etler kuyuya demir bir çubuk yardımıyla sallandırılıyor. Başka etlerle de yapılabilir olmasına rağmen etin kuzu eti olması makbul sayılıyor. Kuyu kebabı piştikten sonra kuyunun dibindeki bakır tavada biriken yağlar, pilav yapımında ya da doğrudan kebapla birlikte servis edilerek afiyetle tüketiliyor. Yanına piyaz çok yakışıyor.


  • Denizli' nin diğer yöresel yemeklerini biliyorsanız yorum yapabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Resim