İZMİR'in YÖRESEL YEMEKLERİ
BOYOZ
Fırınların en çok rağbet gören ürünü sayılan boyoz; başka şehirlerde pek de bilinmiyor. Sıklıkla İzmir boyozu olarak adlandırılan ve artık dondurulmuş olarak da satışa sunulan bu lezzet, esasında mayasız bir tür hamur işi. İspanyol kökenli Yahudilerden İzmir’e miras kaldığı bilinen, neredeyse beş yüz yıllık bir gelenekle yapılan ve kalori yönünden pek de masum sayılmayan boyozu, bugün gevrek satan tüm tezgahlarda bulabilirsiniz.
Oldukça yağlı bir yiyecek olduğu konusunda uyarabiliriz; ancak beslenmesine dikkat edenler için “yağsız boyoz” adıyla da satışı yapılıyor. Yumurta ile birlikte sabah kahvaltılarını süsleyen boyoz aynı zamanda gecenin geç saatlerinde acıkanların da imdadına koşuyor. Boyozun çikolatalı, tahinli, ıspanaklı ya da peynirli gibi alternatif versiyonları da mevcut.
GEVREK
Türkiye'nin diğer şehirlerinde simit olarak bilinen bu fakir dostu, doyurucu hamur işi, İzmir’de gevrek olarak anılıyor. Gevreği gevrek yapan şeylerden biri de; fırında yeterince kalarak kıtır kıtır bir hal alması. Süt ve tereyağı ile yapılan yumuşak simitler İzmir’de yerel halk tarafından pek de rağbet görmüyor. Çayla kahvaltıda, ayranla öğle yemeğinde tüketebileceğiniz gevrek; günün her saatinde yenebilir. Özellikle sahil bandındaki seyyar tezgahlara, geleneksel bir görüntüye sahip olmaları için, belediye tarafından da ciddi yatırım yapılmış durumda.
KUMRU
Susamlı özel bir ekmeğe sahip olan kumru; salam, sucuk, sosis, peynir, turşu, ketçap, domates ve mayonez gibi içeriklerle zenginleştirilebiliyor. Özellikle Ilıca Plajı’nda güneşlendikten sonra öğle molasını meşhur kumruculardan birinde vermek; halk arasında neredeyse yazısız bir kural sayılabilir. Bu arada sucuk gibi baharatlı tatlar gözünüzü korkutmasın. İzmir şehir merkezinde de domates, biber ve peynirle yapılan kahvaltılık kumrular günün erken saatlerinde mideyi rahatsız etmeden, rahatça tüketilebiliyor.
BOMBA
İzmir fırınlarından alıp afiyetle tüketebileceğiniz diğer lezzetteyiz. Aynı zamanda şehrin mutfağına yenilikçi bir tat getiren bomba; son zamanlarda farklı şehirlerden gurmelerin de epey ilgisini çekiyor. İtiraf etmek gerekirse bu lezzet tam bir diyet düşmanı. İçi akışkan bir biçimde kakaolu fındık kreması ile dolu olan bombanın dışında ise hamurdan ince bir zar var. Tek seferde en az 3 yemek kaşığı çikolata tüketiyor olabilirsiniz! Şöyle söyleyelim; sadece bomba sunumu izleyerek bile birkaç kilo almanız mümkün.
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Ana yemekler için sabırsızlananlara, kabak çiçeği dolması ile güzel bir giriş yapabiliriz. Mevsiminde ve sabahın en erken saatlerinde toplanan taze çiçeklerin zeytinyağlı olarak hazırlanmasıyla ortaya gerçek bir lezzet şöleni çıkıyor. Kabak çiçeği, Egelileri buldukları anda kaçırmadıkları hassas bir bitki. Hünerli ellerde dolma haline gelen bu kırılgan malzemeye dereotu, nane maydanoz ve taze soğanın tat kattığını söyleyebiliriz. İşin sırrı ise, hamarat şeflerin çok iyi bildiği gibi tarife eklenen az miktarda toz şekerde saklı olabilir.
MİDYE DOLMA
En güzelini İzmir’de yiyebileceğiniz bir diğer leziz dolma; kesinlikle midye dolma olabilir. Özellikle dalış tutkunlarının İzmir’deki favorilerinden olan Karaburun ilçesinin açıklarında ciddi miktarda midye toplanıyor. Bunların dolma haline geldikten sonra sahil boyu sıralanması ise aynı zamanda görsel bir şölen. Seyyar satıcıları plajda durdurup dilediğiniz kadar midyeyi çok uygun fiyata tüketebilirsiniz! Yaz günlerinde kalabalık ailelerin imdadına koşan bu leziz dolmalara en çok limon yakışıyor.
ENGİNAR DOLMASI
İzmir’in Urla ilçesi Enginar Festivali’ne her yıl özenle ev sahipliği yaptığına göre; burayı enginarın ana vatanı saymamızda hiçbir sakınca yok. Farklı şehirlerde insanlar bu leziz sebzeyi neredeyse tanımazken, İzmir’de pazarlar enginar mevsimini heyecanla bekliyor. Mevsiminden sonra da enginar keyfine devam edebilmek için kadınlar dondurucularında enginar kalbi depolamayı da ihmal etmiyor. Enginarın dolması ise ayrı bir uzmanlık alanı. Pirinç ve dereotu gibi lezzetlerin, enginar yemeğine çok yakıştığı konusunda size kefil olabiliriz.
İZMİR KÖFTE
Adından anlaşıldığı gibi nefis bir tencere yemeği olan İzmir köfte de var. İzmir’deki yerel lokantalarda sulu yemek olarak bol patates eşliğinde köftelerinizi tüketebilirsiniz. İzmir’e gelip de İzmir köfte yemeden dönmek büyük kayıp sayılabilir.
İZMİR USULÜ KOKOREÇ
Domates ve biber gibi ilaveler içeren İstanbul usulü kokoreçin karşısında, İzmir’de bu lezzet olabildiğince sade servis ediliyor. Her açıdan özgüven timsali İzmir’e de bu yakışır öyle değil mi? Ekmek arası ya da tabakta servis isteyebileceğiniz kokoreçin İzmir’deki müdavimlerinin sayısı hiç de az değil. Baharat ilavesiyle yeterince leziz hale gelen kokoreç, tadını yan oyuncular olmaksızın tamamen etinden alıyor.
SURA
Kaburga etinin iç pilavla lezzet birliği etmesinden ortaya çıkan sura tarifi, ancak İzmir’in eskileri tarafından bilinen bir lezzet. Fırında pişen bu et yemeği özel günlerde sofraya geliyor. Salçası, tereyağı ve etin kendi yağı derken sura karşısında kolestrol oranınızı kontrol altında tutmanız epey zor. Suranın uzun aralıklarla tüketilmesi ise, işin tesellisi sayılabilir.
- İzmir'in diğer yöresel yemeklerini biliyorsanız yorum yapabilirsiniz.
her sabah simit yemekten kurudum
YanıtlaSilo zaman boyoz yiyiniz Berke Bey
Silbize çiçek yediriyolar
YanıtlaSilkumru yemenizi tavsiye ederim Berke Bey
Silስራውን ትተዉ ይመስለኛል
YanıtlaSilእሱ አያሳስበዎትም
Sil