KÜTAHYA'nın YÖRESEL YEMEKLERİ
CİMCİK
Kütahya'ya özgü hamur işlerinin en ünlülerinden cimcik, bir tür mantı aslında. Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan küçük malzeme kadrosuyla hazırlanan, sonunda dev bir lezzete dönüşen hamurun tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile buluşmasıyla oluşur. Dileyenler üstüne salça da koyar. Her haliyle enfes olur.
İLİBADA DOLMASI
Yörede ilibada ya da ılıbada olarak anılan labadanın bulgur, kese yoğurdu, soğan, nane ve kırmızı biberden oluşan karışım ile doldurulmasıyla oluşuyor ilibada dolması. Karabiber de eksik olmuyor iç harcından. Üzerine de yoğurt gezdirilince tadından yenmiyor. Bu nefis dolma, kalkıp Kütahya'ya gitmek için başka bir sebep daha vermiş oluyor.
KÜTAHYA SİNİ MANTISI
Daha şeklini görür görmez sizi nefis bir lezzetin beklediğini anlayabileceğiniz güzellikteki sini mantısı, Kütahya'da hem mercimekli hem de kıymalı olarak bol bol yapılıyor. Özenle hazırlanan iç harcın el emeği göz nuru hamurla buluştuktan sonra sinilerde pişirilmesi bir şölenin ilk adımı oluyor. Sarımsaklı yoğurtla servis edildiğinde ise insan yemelere doyamıyor.
SÜTLÜ İNCİR TATLISI
Ege'nin biriciği incirin başrolü kaptığı bu tatlı, sütün lezzetiyle bütün oluyor. İçine ceviz içi de girince enerji dolu hafif bir tatlıya dönüşüyor.
- Kütahya' nın diğer yöresel yemeklerini biliyorsanız yorum yapabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder